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PEMBINA 55-PLUS CURLING LEAGUE 

SPECIAL RULES OF CURLING 

 

1. APPLICATION: 

(1) These rules shall apply to the Pembina 55-PLUS Curling League Curling; 

(2) These rules shall take precedent over the CCA rules; 

(3) In the event of a disagreement, which the skips cannot resolve, the umpire shall 

rule, and his decision shall be final.  The umpire shall be the President, and in his 

absence the Vice-President, and in his absence the Draw Master. 

 

2. TEAMS: 

(1) A team shall not record a win or tie with less than three (3) players delivering 

stones; one player must be a regular member of the team; 

(2) Regular team members shall play in their assigned position or as agreed to 

amongst the team prior to the game start, with the exception of rule 2(4); 

(3) The selection of substitute players (Spares) shall be solely the responsibility of 

the Spare Convenor and may not be influenced, changed or appealed.  Last 

minute Spares (i.e. at game time) must be agreed to by the opposing skip; 

(4) If a regular skip spares in a game and he is not replacing the skip, he must play 

in the lead or second position.  If a substitute skip cannot be found, the third is 

required to skip and the other positions move up, with the third (as vice-skip) 

determining the placement of Spares.  In all other scenarios, the skip or third (as 

vice-skip) shall determine the alignment of the team including Spares; 

(5) In a round, if the team decides to change player positions, and affected players 

agree, the team must notify the Draw Master of the change; 

(6) Opposing teams shall toss a coin to determine which team plays first stone in the 

first end.  The team that throws first stone, has choice of handle colour; 

INTERPRETATION:  The winner of the coin toss has the option of either playing 

the first or second stone of the first end. 

(7) The delivery rotation declared by a team at the start of a game shall be followed 

throughout that game. 

 

3. POSITION OF PLAYERS: 

(1) The non-delivering team members shall not take a position or cause such motion 

that would obstruct, interfere with, or distract the delivering team. 
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4. FREE GUARD ZONE RULE (FOUR ROCKS): 

(1) The Free Guard Zone is the area between the hog line and the T-Line, excluding 

the house; 

INTERPRETATION:- A stone which comes to rest outside the rings, but touching 

the T line, is not considered to be in the Free Guard Zone. 

(2) Any stone(s) belonging to the opposition that is located within the Free Guard 

Zone, shall not be removed from play prior to the delivery of the fifth stone of the 

end.  A team may remove their own stone from the Free Guard Zone; 

PENALTY: If an opposition's stone(s) in the free guard zone is removed from 

play prior to delivery of the fifth stone of the end, the non-offending team may: 

a) Waive the free guard zone penalty and continue play as if there had not 

been an infraction, or; 

b) Remove the delivered stone from play and replace all displaced stationary 

stones to their original position. 

(3) After the delivery of each of the first three stones of an end it is the responsibility 

of the skip of the team who is about to deliver to ensure agreement with the 

opposing skip as to whether or not any of the stone(s) in play have come to rest 

in the Free Guard Zone.  If they cannot agree, they shall make the determination 

by using the six (6) foot measuring stick.  If the position of another stone(s) 

hinders the use of the six (6) foot measure, they may reposition the stone(s), 

complete the measurement and replace the stone(s) to its original position. 

 

5. DELIVERY 

(1) Each player shall be ready to deliver his stone when it is his turn; 

(2) A player may not delay game in excess of three (3) minutes; 

(3) A stone that has not been released and has not reached the near T-Line, may be 

returned to the hack and redelivered.  A stone may be redelivered if the player's 

body or equipment reaches the nearer T-line as long as the stone does not; 

(4) If an extreme circumstance occurs during the delivery that distracts the thrower 

to a significant degree, the stone may be redelivered prior to the opposition 

delivering their next stone.  The same shot is to be called. 

 

6. SWEEPING / BRUSHING 

(1) Between T-Lines, all members of the delivering team may sweep/brush any of 

the team’s stones that have been delivered or set in motion; 

(2) Behind the T-Line, only one player from each team may sweep/brush at one 

time. This may be the skip or third (vice-skip) of either team or the lead or second 
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of the delivering team; 

INTERPRETATION: The only time a lead or second of the delivering team may 

sweep/brush behind the T-Line is when sweeping/brushing his team's delivered 

stone or any stone set in motion. 

(3) Behind the T-Line, the delivering team shall have first privilege of 

sweeping/brushing any stone. If their choice is not to sweep/brush, they shall not 

obstruct or prevent the non-delivering skip or vice-skip from sweeping/brushing 

the stone; 

(4) All sweeping/brushing shall take place in front of the delivered stone or stones 

set in motion and within six (6) feet of the stone. 

 

7. USE OF A DELIVERY STICK: 

(1) The use of a stick for the delivery of stones is acceptable.  However, if a player 

starts a game with a delivery stick then that player shall use a delivery stick 

throughout the game.  Conversely, if a player starts a game without a delivery 

stick, then a delivery stick shall not be used by that player in that game; 

(2) Each delivery must begin with the right foot in the left hack, for right-handed 

curlers, or with the left foot in the right hack, for left-handed curlers; 

(3) Each delivery must begin with the stone touching the centre line; 

(4) All stones must be delivered along a straight line from the hack to the intended 

target broom and must be released before reaching the hog line.  At the hog line, 

some part of the stone must be within two (2) feet of the centre line. 

 

8. VISUALLY IMPAIRED CURLERS 

(1) In the case of visually impaired curlers, aides involving light and/or sound are 

acceptable. 

 

9. SCORING: 

(1) A game shall be eight (8) ends.  However, in consideration of Spares coming out, 

a minimum of six (6) ends must be completed to conclude a game.  In special 

circumstances, teams may agree in advance that a game will consist of six (6) 

ends if all players agree to this.  Ties shall remain as a tied game; 

(2) A warning bell will be sounded at the 1 hour 50 min. mark after commencement 

of play.  At the sound of the bell, teams shall complete the end in progress and 

play one-more end.  An end is considered still in progress until the first rock of 

the next end crosses the T-Line at the delivery end of the ice.  Games shall not 

exceed eight (8) ends; 
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(3) Thirds on the winning team shall be responsible for recording game (W)ins and 

(L)osses.  In the case of a (T)ie, each Third shall be responsible to mark their 

own; 

(4) Where a game is cancelled for reasons beyond the control of the teams involved 

and cannot be rescheduled (e.g., the ice plant goes down for the day near the 

end of the curling season), the game will be declared ‘Not Played’ and neither 

points nor a game count will be added to the affected players’ aggregate points 

calibration. 

 

10. MEASURING: 

(1) Measurements shall be taken from the Pin to the closest part of the stone; 

(2) No physical device to aid the visual observation shall be used in measuring prior 

to the last stone delivered in the end coming to rest, except as provided for in 

rules 4(3) and 10(3); 

(3) The six (6) foot measuring stick shall be used when a stone is located on the 

back line in proximity to the centerline to confirm if the stone is in or out of play; 

(4) If two (2) or more stones are so close to the Pin that a measuring device cannot 

be used and if a visual comparison cannot determine which stone is closer to the 

Pin, the stones shall be considered tied and the end shall be scored as a blank 

end. 

 

11. SPECIAL CONSIDERATIONS: 

(1) If any exceptions to the preceding rules are necessary to accommodate players 

with physical disabilities, appropriate adjustments are considered acceptable and 

shall be approved by the Executive Council; 

(2) In the event a game situation occurs where each team only has three (3) curlers, 

the participating teams shall have the option of playing their game with only six 

rocks (numbered one (1) through six (6)). In this option, each player shall only 

throw two (2) rocks. If a fourth player on one team shows up late, the player shall 

sit out the end currently in play and teams will revert to normal play of eight rocks 

in the next end. 

 

12. MISCELLANEOUS: 

(1) Should any situation occur which is not covered by these rules, a ruling will be 

made by the Executive Council or any member of the Executive Council not 

involved in the situation; 

(2) Prior to any scheduled game, all sheets must be vacated from practice thirty (30) 

minutes before game time.  With the approval of the Ice-Maker practice slides 
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without rocks are permitted; 

(3) In the case of a player falling and hitting his head, it is recommended that the 

player sit out at least one (1) full end in a place visible to teammates. 
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 Signed this ______________ day of _____________ 

  _____________________________________________  

 Barry Bentham 

 President 

  _____________________________________________  

 Brian Swan 

 Secretary 


